DSA BreathPass™ -laite

Suomalaisyritys Deep Sensing Algorithms Oy (DSA) on kehittänyt ainutlaatuisen COVID-19:n testaamiseen tarkoitetun DSA BreathPass™ -laitteen. Kädessä pidettävä analyysilaite tunnistaa Covid-19 viruksen uloshengitysilmasta ja diagnoosi on valmis muutamassa sekunnissa.

Tepcomp allekirjoitti syksyllä 2020 yhteistyösopimuksen DSA:n kanssa ja vastaa jatkossa laitteiden valmistuksesta. Terveydenhoidon laitteiden valmistus on Tepcompin ydinosaamista ja yrityksellä on lääkinnällisten laitteiden valmistukseen vaadittava ISO 13485 sertifikaatti.

“Tepcompilla on terveydenhoidon laitteista jo monen vuosikymmenen kokemus ja hyvä maine. BreathPass-laitteen tuotannossa on vaativia työvaiheita ja herkkää teknologiaa, mutta meillä on täysi luottamus Tepcompin osaamiseen ja tiukkojen laatuvaatimuksien noudattamiseen”, DSA:n toimitusjohtaja Pekka Rissanen toteaa.

Tepcomp ollut mukana syksystä lähtien uuden laitteen tuotannollistamisessa ja NPI-prosessissa (New product introduction), jonka aikana prototyyppi jalostetaan tuotantoa varten lopputuotteeksi.

BreathPassin™ avulla COVID-19 -testaaminen on nopeampaa ja joustavampaa sekä huomattavasti halvempaa. Laitteella keskimääräinen näytteenottoaika on 15 sekuntia ja järjestelmä on valmis uudelle henkilölle kahden minuutin välein. BreathPass™ perustuu professori Risto Oravan kehittämään tekniikkaan, jossa analysaattorin nanosensorit tunnistavat ihmisen hengitysilman ominaisuudet. Mittaustiedot siirtyvät pilvipalveluun puhelimen sovelluksen kautta ja testitulos on valmiina muutamassa sekunnissa.

BreathPassin™ käyttö on suunniteltu helpoksi, nopeaksi ja turvalliseksi. Uraauurtavaksi laitteen tekee myös se, että samoja analysaattoreita voidaan todennäköisesti käyttää jatkossa myös muiden sairauksien toteamiseen uloshengityksestä.

“Tepcomp osaa valmistaa laitteet kustannustehokkaasti ja heidän kapasiteetti riittää myös suuriin eriin. Tärkeää on, että meillä on valmiudet nostaa kapasiteettia joustavasti ja nopealla aikataululla”, Rissanen sanoo. 

“Tepcompilla on terveydenhoidon laitteista jo monen vuosikymmenen kokemus ja hyvä maine. BreathPass™-laitteen tuotannossa on vaativia työvaiheita ja herkkää teknologiaa, mutta meillä on täysi luottamus Tepcompin osaamiseen ja tiukkojen laatuvaatimuksien noudattamiseen.”

“Tepcomp osaa valmistaa laitteet kustannustehokkaasti ja heidän kapasiteetti riittää myös suuriin eriin. Tärkeää on, että meillä on valmiudet nostaa kapasiteettia joustavasti ja nopealla aikataululla.”