FANTASTISK ROBOT: Enligt Hendrik Reek är den nya anläggningen också i färd med att ta en ny lödningsrobot ibruk, vilken kommer att bidra till att ytterligare förbättra produktionskvaliteten.
FOTO: Maanus Masing/Voice of the Islands
Elektronikindustrin vill fördubbla sin produktionskapacitet
För ett år sedan ställdes Tepcomp OÜ, elektronikindustriexpert i Kuressaare, mot väggen. Även om man ville öka mängden arbete, var det inte längre möjligt vid den tiden.
Fram till dess hade man flyttat elektroniktillverkningen och den specialiserade LED-teknikindustrin till Saaremaa mejeriindustri och Pikk Street. I år har företaget haft sin verksamhet på Pihtla tee 43, där Volex Estland OÜ, den sista tillverkaren av selar, tidigare låg.
Orsaken till att man flyttade till nya hyrda utrymmen var, enligt branschledaren Hendrik Reek, enbart för att de gamla lokalerna blivit för små. Den nya fabriksbyggnaden sträcker sig över tre våningar. ”Vi kunde nu fördubbla vår produktion, vilket var vår plan när vi kom hit”, säger Reek. ”De gamla utrymmena var för små, man kunde inte göra mer.”
Femårsplan
Enligt Reek hade den gamla fabriksbyggnaden omkring 60 anställda och 650 m² produktionsyta. ”Tänk dig själv, lagret, utrustningen och cirka tio kvadratmeter för varje person.” Utrymmena på Pihtla tee är dubbelt så stora och sysselsätter för närvarande 65 personer. ”På lång sikt vill vi att dubbelt så många människor jobbar här. Och jag tror att så kan vara fallet om fem år.”
Antalet arbetslösa i Saaremaa har ökat den senaste tiden. Enligt statistik i Estland registrerades 90 fler personer i augusti i år som arbetslösa än året innan. Den 31 augusti förra året fanns det 490 arbetslösa i länet, jämfört med 580 detta år. Merinvest, en gummireservdelsfabrik, bidrog till antalet arbetslösa när de sade upp hela 40 anställda.
Tepcomp expanderade från Finland till Saaremaa för fem år sedan. Det var gratis på den tiden, med massor av kvalificerad arbetskraft vilket gjorde det enkelt att hitta personal.
”Lyckligtvis ersätter ingenting människan, särskilt inte i vår produktionssektor.”
– Hendrik Reek
”Arbetslöshetskassan visar att antalet ledig arbetskraft har vuxit på sistone”, medger Reek. Tepcomp har dock inga lediga jobb för tillfället. Ändå frågar människor efter jobb, och många av de som permitterades av Merinvest finns bland dem. ”Vi har inte haft problem att hitta folk. Jag har hört att det finns problem på annat håll, men vi har verkligen inga problem”, säger Reek. ”Vi anställde fler personer redan under hösten, men ännu inte massivt.” Industrin planerar dock att öka sin arbetskraft från och med nästa år.
I år har man ägnat tid åt att komma igång med arbetet i de nya utrymmena. Jobbet har inte avbrutits en enda dag på grund av flytten. Vi både flyttade och producerade parallellt, men nu är allt på plats.
Ny högprecisionsrobot
För att effektivisera arbetet har fabriken också köpt ytterligare produktionsutrustning. En stor investering gäller uppgraderingen av den ytmonterade produktionslinjen, som nu gör det möjligt för Tepcomp att producera ultralånga LED-kort. Konventionella enheter har inte tekniskt stöd för att tillverka sådana produkter, medger Reek, och fortsätter ”Vi har gjort förändringar över hela linjen så att vi kan producera dem.”
Man köpte även en ny lödningsrobot nyligen för att förbättra produktionskvaliteten. Även om roboten har ”hyrts”, har det inte minskat behovet av riktig personal, hävdar Reek. ”Roboten köptes nyligen och är i färd med att tas i bruk.”
”Lyckligtvis ersätter ingenting människan, särskilt inte i vår produktionssektor.”
Enligt Reek producerar Tepcomp lite mer sofistikerade produkter och mindre partier än någon av deras konkurrenter. ”Ingen annan i Saaremaa kommer sannolikt att göra så exakt och subtil lödning”, säger Reek. Samtidigt förbättrar roboten deras produktionskvalitet, eftersom inte alla arbetare skulle kunna löda detaljerna lika exakt som maskinen. ”Kvaliteten är konstant”, bekräftar Hendrik Reek.
Kertu Kalmus
Saarte Hääle, Senior Journalist
2.10.2019